Activiteiten

Jongerencentrum Heelal biedt verschillende soorten activiteiten aan. We hebben de inloop, straatwerk, meidenwerk, Knabbel & Babbel en scholenwerk. Door middel van deze activiteiten leggen we contact met jongeren en bouwen we relaties met ze op. Zowel tijdens als buiten activiteiten om voeren we individuele (coachings)gesprekken met jongeren waarin ze hun eigen verhaal kwijt kunnen en wij kunnen inspringen op persoonlijke behoeften.

Inloop

Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag is jongerencentrum Heelal open voor de inloop van 13:00 tot 17:00. Jongeren komen binnen voor een kop koffie of thee, een spelletje pool of FIFA. De inloop is de plek waar jongeren komen tijdens een tussenuur of na school. Vriendengroepen ontmoeten elkaar en er worden nieuwe vriendschappen gesloten. Als jongerenwerkers spelen we een actieve rol door jongeren uit te nodigen voor een spelletje kaart, een potje voetbal en andere activiteiten. Op die manier bouwen we relaties op en gaan we gesprekken aan. Tijdens gesprekken bieden we aandacht en een luisterend oor, waardoor ze zich gezien, geliefd en gerespecteerd voelen. We stimuleren ze om keuzes te maken die positief bijdragen aan hunzelf en hun omgeving.

Nieuwsgierig naar onze inloop? Kom een keer binnenwandelen!

Straatwerk

Zie je een oude brandweerwagen rijden? Dan zijn wij dat! Van de VSB Fonds hebben we met de actie ‘donatie op locatie’ de mogelijkheid gekregen deze mobiele ontmoetingsplek (MOP) aan te schaffen. Dit helpt om beter zichtbaar te zijn op straat. De bus is door zijn opvallende verschijning echt een ontmoetingsplaats voor jongeren. Ze kunnen in de bus wat drinken en kletsen en bij regen schuilen. Elke vrijdag staan we in de buurt van de Lange Nering met de bus en een pannakooi voor een potje voetbal.

Op straat ontmoeten we over het algemeen de meest kwetsbare jongeren uit Emmeloord. Vanuit het contact met het jongerenwerk versterken kwetsbare jongeren hun eigen kracht en mogelijkheden. Waar nodig leiden wij ze toe naar professionele hulp en draagt jongerenwerk eraan bij dat problematiek niet verder escaleert.

Meidenclub

Speciaal voor meiden biedt Heelal op verschillende momenten meidenwerk aan. We hebben twee keer per jaar een meidenevent en we hebben op woensdagmiddag een meidenclub. Tijdens deze ontmoetingsmomenten staan gezelligheid, kletsen, knutselen en de meiden zelf centraal. We maken hierbij gebruik van de SuperWoman methodiek van Youth for Christ. Deze is speciaal voor meiden ontwikkeld. Het is een interactief programma dat thema’s behandeld zoals vriendschap, gezondheid, zelfbeeld en lichaam.

Knabbel & Babbel

Op donderdagavond bieden we Knabbel & Babbel aan. Deze activiteit is gericht op verdieping, het bespreken van maatschappelijke thema’s en het verbinden van jongeren. Tijdens zulke avonden doen jongeren samen boodschappen en koken ze samen. Na het eten (knabbel) worden op een interactieve manier allerlei thema’s behandeld (Babbel). Door de activiteiten en gesprekken die we rondom thema’s doen creëren we diepgang voor de jongeren en helpen we ze op zichzelf, op anderen en op de maatschappij reflecteren.

Scholen

Regelmatig wordt jongerencentrum Heelal door scholen gevraagd om een workshop te verzorgen, in Heelal zelf of in de betreffende school. We bieden lessen aan met uiteenlopende thema’s zoals gezondheid, seksualiteit, sociale intelligentie en zingeving. Daarnaast verzorgen we ook invullingen aan introductie weken van scholen.

Wil je meer informatie hierover? Klik hier om de scholenfolder te downloaden

Scholenfolder